Brooklyn Bridge

Bekend van 1001 films en misschien ook wel de bekendste brug van de wereld: de Brooklyn Bridge. Maar zo’n brug over het water, is dat de moeite waard om naar toe te gaan als je in New York bent? Dat vroeg ik mij ook af, maar op een of andere manier moest ik er heen.

Het reisgezelschap van 2011 was het met mij eens en wij hebben er geen spijt van gehad! Sterker nog, in januari en oktober 2012 zijn we er nog 2 keer naar toe geweest. Een heerlijke wandeltocht van ongeveer een kwartier (of als het heel druk is 20 minuten. En als je veel foto’s gaat maken zelfs 30 minuten) met een prachtig uitzicht op het Financial District en de rest van de stad. Daarnaast is de brug zelf natuurlijk ook een plaatje.

De Brooklyn Bridge in New York

De feiten

Met zoveel trekpleisters, heeft de Brooklyn Bridge ook enkele feiten die je moet weten. Zo was het de eerste stalen hangbrug ter wereld toen het gebouwd werd. Het bouwen heeft nog wel wat voeten in de aarde gehad, met als gevolg enkele doden. De Brooklyn Bridge werd gebouwd in 1867 na een van de strengste winters ooit in New York. John Roebling kreeg de opdracht voor de brug, maar stierf toen hij de bouwlocatie aan het onderzoeken was. Zijn zoon werd automatisch opvolger, maar ook hij had te kampen met een slechte gezondheid. Op een gegeven moment gaf hij orders vanuit bed, terwijl hij met een telescoop de vorderingen bekeek.

Daarnaast heeft de brug helaas ook levens geëist. Zo zijn bij de bouw ervan 20 man opgekomen. In een raar voorval zijn 12 mensen overlopen doordat een vrouw zo hard begon te gillen, dat mensen dachten dat de brug zou instoren. Dat de brug zeer solide was (en is), werd aangetoond door met 12 olifanten over de brug te lopen. Uiteraard stortte hij niet in. Moet je vast een zeker gevoel geven als je er overheen loopt.

Panorama van de stad

Zoals ik in de inleiding al schreef: laat je niet weerhouden door het idee dat je over een brug gaat lopen, want de tocht is echt fantastisch. Zodra je de metro uit bent gestapt en je de bordjes naar de Brooklyn Bridge volgt, loop je al snel de brug op. Het pad bestaat uit twee helften: een voor de voetgangers en eentje voor de fietsers. En ja, die fietsers zijn er! Blijf dan ook op jouw gedeelte van het pad, want ze racen met een snelheid van de brug af. En in alle enthousiasme wil je nog wel eens niet opletten en midden op het voetpad staan.

Het panorama over de stad is geweldig. Neem de tijd en ga af en toe ook even op een bankje zitten om van de stad te genieten. Je ziet Manhatten, het Financial District, maar ook HET VRIJHEIDSBEELD. Als het tenminste een beetje mooi weer is. Ook leuk: de auto’s rijden een dek lager, dus je loopt over de auto’s. Altijd een gek gevoel.

Lopen over de Brooklyn Bridge

Brooklyn Bridge Park

Als je de brug over bent en je gaat naar links het tunneltje in, dan loop je in DUMBO, dat is de wijk naast de Brooklyn Bridge. Daar heb je ook Brooklyn Bridge Park. Een klein park aan het water. Als je uit het tunneltje komt en richting het water loopt, kijk je door de pijlers onder de Manhattan Bridge naar de Empire State Building. Een foto die je vaak gezien hebt en die je zelf ook absoluut wilt maken! In het park zelf kun je in de zomer heerlijk van het uitzicht genieten in het zonnetje. Ook vind je JANE’S CAROUSEL in Brooklyn Bridge Park.

Ow en als je dan toch daar bent, ga ook eens naar de rechterkant van de brug. Daar heb je ook een kleine pier, waar je de BROOKLYN ICECREAM FACTORY hebt. Daar moet je in de zomer absoluut een ijsje halen. Alhoewel, ijsJE. Er is weinig klein aan het ijsje wat je daar gaat kopen.

Ook leuk om te weten! Als je aan het einde van de straat bent en je kijkt naar rechts, dan zie je het pakhuis dat gebruikt wordt in GOSSIP GIRL. Als fan zal je het herkennen als de plek waar Dan Humphrey woont.

Met andere woorden: The Brooklyn Bridge moet op je to-see lijstje wanneer je in New York bent.

Hoe kom ik er?

Neem de Metro: de A naar High Street. Als je dan uitstapt zie je de bordjes van Brooklyn Bridge en wijst de rest zich vanzelf.

Dit vind je ook leuk
Lees meer

Please Don’t Tell

Stel dat je met je vriendinnetje op vakantie gaat naar New York en je wilt haar verrassen met…
NBC Studio Tour in New York
Lees meer

NBC Studio’s New York

Er zijn veel dingen iconisch in New York: denk aan de gebouwen zoals The Empire State Building en…