Chrysler Building

Sommige gebouwen herken je uit duizenden. Zo is het ook met de Chrysler Building in New York. Zijn markante vormen zorgen er voor dat je waar je ook bent, je hem direct herkend! Maar wat kun je er mee als toerist?

Nou, eigenlijk verrekte weinig. Behalve uiteraard de imposante buitenkant bekijken, wat binnen is geen openbare gelegenheid en verder dan in de hal kijken kom je zeker niet. En zelfs dat moet je heel aardig vragen. Zonder toestemming wordt je zo weer door de beveiliging naar buiten gewerkt.

Chrysler Building in New York

Feiten over de Chrysler Building

In 1929 wilde autotycoon Walter Chrysler het hoogste gebouw van New York bouwen. En daarmee ook op dat moment het hoogste gebouw van de wereld. Maar hij was niet de enige. De Bank of Manhatten Trust Company wilde dat ook en tegelijk begonnen ze te bouwen aan, voor toen, het hoogste gebouw van de wereld. Het leek er lang op dat De Bank het zou gaan winnen, totdat Chrysler bedacht een stalen antenne op het dak te zetten. Maar liefst 4 hele maanden was de Chrysler Building het hoogste gebouw van de wereld. Want na die 4 maanden werd het werk afgerond aan The Empire State building.

Persoonlijk vind ik de Chrysler Building een van de mooiste gebouwen van de stad. Zeker ’s avonds. Walter Chrysler wilde namelijk een van de mooiste kantoren van de wereld neerzetten en zorgde ervoor dat de buitenkant gedecoreerd werd met wieldoppen en spatborden.

Chrysler Building in de avond

Chrysler Building anno nu

Nog steeds in de Chrysler Building een iconisch gebouw in New York. Niet alleen van de buitenkant, maar ook van binnen. De inrichting is compleet Art Deco. Volgens kenners het beste voorbeeld wat New York heeft op dit gebied. Helaas, zoals ik al schreef in de inleiding, kun je het amper bekijken. Tijdens kantooruren mag je de lobby inlopen, nadat je dit keurig hebt gevraagd. Verder dan dat kom je niet. Aan de andere kant: daar hoef je dan ook weer niet voor te betalen ;). Van buiten kun je trouwens ook uren naar dit gebouw blijven staren. Absoluut een must see als je in New York bent.

Hoe kom ik er?

Metro: B, D, F naar 42nd Street

Dit vind je ook leuk