Comfortabel vliegen naar New York

Nee, dit is geen post over de verschillende maatschappijen die je hebt en waar je goedkoop een vliegticket naar New York kunt vinden. Daar hebben we een andere pagina voor. Dit gaat meer over het vliegen op zich. Ik heb redelijke vliegangst en om dan in het vliegtuig te gaan zitten naar New York, kan een redelijke drempel zijn. Laten we eerlijk zijn: je zit toch al snel 8 uur in je stoel. Niet een fijn vooruitzicht! Maar hoe maak je dat comfortabel voor jezelf? En kan dat eigenlijk wel? Dit zijn mijn tips. Waarschuwing: ik en vliegtuigen is een hele rare combinatie. Dan weet je dat alvast ,voordat je deze tekst leest.

Comfortabel vliegen naar New York

1. Vliegtuigmaatschappij

Ik heb hier vaak discussies over. Maakt de maatschappij waar je mee vliegt wat uit? Nou voor mij wel! Ik voel me op een of andere manier toch prettiger in een KLM VLIEGTUIG dan in bijvoorbeeld eentje van Delta Airlines. Zelfs als ik vaak genoeg hoor dat de stoelen bij Delta beter zijn, het eten beter is en de algehele service een stap verder gaat. De helderblauwe kleur van KLM brengt voor mij al een soort rust. Al moet ik wel altijd even het vliegtuig hebben bekeken door het raam. Stel je voor dat ik zie dat de motor er half afhangt, dan kan ik het zeggen ;). Ook de Nederlandse, iets oudere, stewardessen bij de ingang van het vliegtuig geven mij de geruststelling die ik zoek. Krantje onder de arm, op naar de stoel.

Daarnaast: je mag 23 kilo aan bagage meenemen (plus natuurlijk je handbagage voor in de cabine). En een koffer zit sneller vol dan je denkt ;).

KLM VLIEGTICKETS BOEKEN

2. Stoel en beenruimte

Een voordeel van KLM: voor een klein beetje extra zit je zogenaamd “economy comfort”. Net even wat extra beenruimte, ruimere stoel en vooraan in het vliegtuig. Dus eerder uit het vliegtuig! Officieel zou je ook als een van de eerste mogen instappen, maar dat heb ik nog nooit meegemaakt. Die extra beenruimte is echt wel prettig als die stoel je thuis is voor de komende 8 uur. Als je geluk heb en je kunt nog kiezen waar je mag zitten, kies dan de 2 stoelen links of rechts voorin het vliegtuig. Dan heb je geen mensen voor je en heb je het idee dat je eerste klas zit. Ze je ook nog eens links (gekeken vanaf binnenkomst, rechts op het plaatje van het vliegtuig), dan is de kans groot dat je tijdens de landing de skyline van New York kunt zien. Goed begin van je bezoek!

Beenruimte bij KLM

3. Films & muziek

Vlieg je met KLM, dan heb je gewoon een tv-schermpje in de stoel voor je. Ideaal: je eigen multimedia systeem, met films, muziek en de route die je aan het vliegen bent. Je hoeft je niet te vervelen gedurende die 8 uren vlucht! Ik vind zelf een film kijken altijd wel een welkome afleiding. Zeker gezien mijn vliegangst. De filmselectie is altijd nieuw, dus je kijkt niet naar films die je al 3x op TV hebt gezien. Even genoeg van de TV? Dan kun je ook muziek luisteren. Of je zet hem even vluchtinformatie en gaat vervolgens zelf een boek lezen.

4. Eten

Bij KLM hoef je niet bang te zijn dat je honger krijgt. Net na het opstijgen, het vliegtuig hangt nog scheef, komen ze langs met nootjes. Wordt je rustig van heb ik een keertje gelezen. Ik niet ;). Nootjes op? Dan komen ze met een warm doekje om je handen en gezicht mee schoon te maken. Dan drinken. Dan warm eten. Dan een toetje / ijs. Dan nog een warme snack. Nog een keertje drinken. Heb je ooit zoveel gegeten in 8 uur? Nee, een broodtrommeltje hoef je niet mee te nemen!

5. Turbulentie

Op een vlucht van 8 uur (7 uur op de terugweg) is turbulentie eigenlijk niet te voorkomen. Je vliegt door zoveel verschillende luchtstromen met een snelheid van 900km per uur. Ja, daar ga je af en toe van hobbelen. Dat hobbelen is voor mij echt de hel, terwijl het meestal weinig voorstelt. Vaak genoeg kun je je er op voorbereiden omdat de piloot (captain) aan het begin van de vlucht alle informatie met je doorneemt. Hij/zij verteld dan over vliegtijd, weer, etc. Vaak hoor je dan: “ik verwacht eigenlijk geen noemenswaardige turbulentie gedurende de vlucht”. Of: “Door wind uit het noorden, verwacht ik wel enige turbulentie, maar ik laat het weten wanneer we daar zijn”.

Gedurende onze reis van januari 2012 liep alles anders dan gedacht. Door flinke sneeuw in Nederland, was onze vlucht geannuleerd. Maar dat zagen we pas toen we al op JFK waren. De vlucht die 3 uur voor die van ons zou vertrekken, stond er nog steeds. Ook deze had enorme vertraging door de sneeuw in Nederland. Met flink wat gezeur aan de balie, konden we toch met deze vlucht mee. Rennend door de hal van JFK, flinke haast bij de douane, wat een eeuwigheid leek te duren en uiteindelijk nog ruim op tijd bij de gate. Geen ontspannen begin. De stoelen die we kregen waren helemaal prima en even leek alles toch nog goed te komen, alhoewel we wel 3 uren eerder in Nederland zouden aankomen.

We waren ongeveer 1,5 uur in de lucht en we hadden net ons avondeten op. Onnodig dat eten, want we hadden nog in New York bij 5 NAPCINS gegeten. Maar met wat aandringen door de stewardess, toch ook maar een bakje opgegeten. Opeens begint het vliegtuig licht te hobbelen. Ik schrik uiteraard als eerste. Het licht hobbelen wordt een flink stuk erger en opeens gaan ook de “riemen vast” lampjes aan. Ik merk ook dat de stewardessen sneller beginnen te afruimen en alles vastgespen. Geen goed teken. Met een flinke ruk, valt het vliegtuig voor mijn gevoel flink naar beneden en hoor ik de piloot door de intercom: “cabincrew, take your seats”. Binnen 2 minuten is al het eten verdwenen en zitten de stewardessen ook op hun stoelen, in de riemen. De piloot legt vervolgens aan ons uit dat we helaas in flinke turbulentie zijn terecht gekomen en dat het nog minstens 20 minuten gaat duren.

De volgende 20 minuten zijn verschrikkelijk. Het vliegtuig is een ballon in de wind en we worden letterlijk van links naar rechts gesmeten. Twee rijen achter ons hoor ik een vrouw haar “kotszakje” pakken en ook bij ons komt het eten en de 5 Napcins hamburger richting de verkeerde uitgang. Gelukkig houden we het droog. Na 15 minuten horen we dat het nog minstens 30 minuten gaat duren en dat is ook zo. Na 45 minuten wordt het vliegtuig rustiger. De stewardessen zijn gedurende die 45 minuten gezellig aan het keufelen geweest over plannen voor het weekend, werkdruk en andere gezellige onderwerpen. Dat niet iedereen het gezellig vond, was te zien aan de meneer die aan het zuurstof zat in het gangpad. Er was dus iemand anders in het vliegtuig die het nog erger vond.

De rest van de vlucht was rustig, maar wij hebben niet meer geslapen. Strak van de adrenaline en misselijkheid. Is het altijd zo? Zeker niet, eigenlijk heb ik nog nooit echte turbulentie gehad tijdens een vlucht. In de zomer merk je vaak amper dat je in de lucht zit en is de vlucht uitermate rustig. Maar als voorbereiding moet je er wel rekening mee houden. Ook goed om te weten: het schudden en bewegen is echt minimaal. Maar wij als passagiers in het vliegtuig hebben het idee dat je meters van links naar rechts gaat. Vaak is een meter al veel en is het bewegen echt minimaal. Daarnaast is een vliegtuig daarop gebouwd. Geen probleem dus, alleen wat vervelend / onprettig.

Business Class KLM New York

6. Slapen

Op de heenweg ben je waarschijnlijk zo hyper, dat je niet kunt slapen. Dat heb ik tenminste. Daarnaast vlieg je terug in de tijd, dus voel je dat verschil minder. Op de terugweg vlieg je de zon tegemoet en sla je eigenlijk een nachtje over! Het is dus goed om te proberen een beetje te slapen in het vliegtuig. Ik vind het persoonlijk heel lastig. Ze doen het licht wel uit en het is expres heel rustig in het vliegtuig. Maar meer dan maximaal 5 uur slapen is mij niet gelukt. Mijn tip aan jou: wel proberen! Het maakt de dag na je vlucht qua jetlag een stuk makkelijker.

Zielig voor reisgenoot

Klopt, ik heb vaak medelijden met de mensen die met mij moeten reizen. Ik heb wel mijn gekke dingen tijdens het vliegen. Nou moet ik wel zeggen dat als ik het vaker doe, ik het ook makkelijker vind. En aangezien ik ongeveer de ergste turbulentie die een vliegtuig mee kan maken al heb ondergaan, heb ik ook steeds meer het gevoel dat ik alles wel aan kan wat er gebeurd. Maar vliegen zal nooit mij hobby worden. Helaas blijft het de enige manier om snel naar NY te komen, dus zal ik door de zure appel heen moeten bijten. En als je gedurende die 8 uren vliegen denkt aan wat er staat te wachten aan het einde van de reis, is het het meer dan waard!

Voordelige vliegtickets bij KLM

KLM heeft regelmatig aanbiedingen. DUS ALTIJD EVEN HANDIG OM OP DE KLM AANBIEDINGEN PAGINA TE KIJKEN.

Dit vind je ook leuk
Roosevelt Tram
Lees meer

Roosevelt Tram

Ik heb hoogtevrees. Niet handig als je naar New York wilt, want dan reis uiteraard niet over de…
New York verlaten door het Coronavirus
Lees meer

Coronavirus in New York

COVID19 of het coronavirus heeft ook zijn weerslag op je (geplande) reis naar New York. Wat kan wel…