Coney Island en Luna Park New York

Sommige plekken in New York zijn echte toeristische trekpleisters, denk aan The Empire State Building of Central Park. En je weet natuurlijk zelf ook wel de plekken waar je het meeste over leest. Waar je wat mij betreft te weinig over leest -en een absolute must-see- is Coney Island. Het kleine schiereiland in Brooklyn. En er zijn twee redenen om deze bestemming op je to-do lijst te zetten: het enorme lange zandstrand en Luna Park.

Coney Island New York

Met de metro

In de zomer van 2017 was ik in New York en besloten we om iets te gaan doen wat ik nog nooit gedaan had: een tripje naar Coney Island. Het was altijd iets wat wel ergens op een lijstje stond, maar elke keer was er wel iets anders belangrijker dan dit doen. Maar met wat druk van mijn medereiziger stapten we na een heerlijk ontbijt bij Theatre Row Diner de metro in en reden we naar Coney Island.

Als je een bezoekje aan Coney Island wilt brengen, is de metro je grootste vriend. Het is één rechte lijn naar Coney Island. Het is wel een zit, want de reis duurt ongeveer een uur. Maar de lijn is niet erg druk, dus als je net na de ochtendspits gaat, kun je sowieso zitten. Daarnaast rijdt de metro na Manhattan gewoon boven de grond, dus ook nog genoeg te zien. Je kunt blijven zitten toch echt het allerlaatste station waar de metro ook niet verder gaat en je moet uitstappen. Vanaf daar loop je het station uit en rechtdoor de boulevard op. Kom je echt voor het pretpark, dan houdt je links aan. Maar met alle achtbanen en attracties is Luna Park niet te missen. Daarnaast geven de laatste twee stops van de metro een prachtig uitzicht over het complete park. Als je aan de linkerkant van de trein zit, heb je mooi de gelegenheid om een foto te maken.

Lijnen die je kunt nemen zijn: D, Q, N of F. Wij namen de D lijn overigens.

Coney Island Boulevard

Ik wist niet wat ik moest verwachten, dus ik was compleet verrast. We liepen het station van de metro uit en volgend de bordjes naar het strand en de boulevard. We liepen al langs Luna Park en even waren we aan het twijfelen of we niet eerst naar de achtbanen moesten gaan en daarna het strand. We waren vroeg en het park leek nog op sommige plekken niet open, dus we kozen voor de boulevard. Alleen voor de boulevard zou je al naar Coney Island gaan. Een prachtige gigantisch lange houten boulevard aan het strand, met allemaal plekken om te eten. En natuurlijk het prachtige gigantische strand. We waren er in de zomer, dus een wandeling langs het water op een warme dag is een prima verkoeling. Helemaal als je de warme stad even wilt ontvluchten.

Coney Island Boulevard

Luna Park

Luna Park is een fantastisch pretpark aan de boulevard. Anders dan hier in Nederland kun je gewoon het pretpark inlopen zonder kaartje. Wil je in een attractie? Dan heb je credits nodig. Die koop je bij verschillende kiosks die eigenlijk overal in het park wel te vinden zijn. Wij wilden eigenlijk maar in 1 attractie, maar overal lazen we dat we minimaal 10 credits moesten kopen. Dat is niet helemaal waar. Je kunt ook prima 4 credits kopen als je maar in 1 attractie wilt. Wil je meerdere dingen doen, dan is een pasje met meer credits handig, want dat scheelt uiteraard geld. 1 credit kost 1 dollar.

Luna Park is echt voor jong en oud. Je hebt er attracties voor de allerkleinste tot volwassen die op zoek zijn naar een echte adrenaline kick. En heb je even genoeg van het pretpark? Dan loop je zo de boulevard op of ga je even aan het enorme zandstrand zitten. Het is allemaal aan elkaar vast, dus er is voor iedereen wat te doen.

Check de interactieve kaart om alle 50 attracties van Luna Park te ontdekken: http://lunaparknyc.com/explore/

The Cyclone

Ik moet eerlijk toegeven dat pretparken niet echt mijn ding zijn, want de meeste attracties gaan de lucht in en dan zit ik weer met mijn hoogtevrees. Maar, net als bij vliegen, soms moet je jezelf er over heen zetten. Zo ook in Luna Park, want daar hebben ze echte houten achtbaan: The Cyclone! 90 jaar oud ondertussen en dat is aan alles te merken. De bakjes zijn oud, je wordt nog gelanceerd met een grote ijzeren hendel en de rails van de baan is alles behalve recht. Maar alle dingen die ik nu opnoem zijn niet een negatief iets, dat maakt het juist een rit die je gedaan moet hebben! Dat vonden wij ook en kochten de benodigde credits op het ritje te maken.

Het was even zoeken naar de ingang, want die ligt eigenlijk buiten het park aan de straatkant. Eenmaal binnen was er eigenlijk geen wachtrij. We waren vroeg, dus dat zal meegespeeld hebben. We liepen langs de bakje met een paar mede passagiers en roken de zware geur van smeerolie. We wurmden ons in een bakje die net groot genoeg was voor twee volwassen mannen. Alles om ons heen had dikke kussens. Ik vroeg nog: “goh, waar zou dat voor zijn? Zit best lekker zo”. De ijzeren beschermstang werd vastgeklikt en ik zag de bediende van de attractie een enorme hendel overhalen. Met een hoop lawaai en gekraak kwamen de bakjes los van hun plek en rolden we -best snel- naar beneden waar de bakjes aan de kabel klikten die ons naar boven bracht. Zoals ik al schreef was de rails echt alles behalve recht, waardoor we van links naar rechts werden geslingerd in het bakje. We lachten nog naar elkaar, want ach, het is een oude houten achtbaan. Hoe eng kan het zijn?

the Cyclone in Luna Park New York

Nu al zien hoe het ritje zal gaan? Check dan deze YouTube video.

Nou, dat namen we snel terug toen we eenmaal boven waren. De eerste drop voelde als een 90graden naar beneden afdaling. We gingen zo hard, dat iedereen in de bakjes ook gewoon even stil werd. Gaat zo’n oude achtbaan echt zo hard? HOERA! We waren beneden en haalde even opgelucht adem. Mijn hemel, wat gaan we hard. Maar veel tijd krijgen we niet, want door de snelheid waren we alweer aan de volgende drop begonnen en die was net zo heftig als de eerste! The Cyclone deed zijn naam eer aan. Elke drop was net zo heftig als die daarvoor en ik wist opeens waarom het bakje van die dikke kussens had. We werden echt van links naar rechts gesmeten met een geweld wat ik nog nooit heb meegemaakt in een achtbaan. De snelheid was zo hoog, dat op meerdere punten we een flink eind van onze stoel loskwamen.

Met zweet in onze handen stapten we uit The Cyclone. Wat een rit! Met meer adrenaline in ons lijf dan na een ritje in een achtbaan die over de kop gaat, stuiterden we weer richting Luna Park.

Een bakje van the Cyclone in Luna Park New York

Zet ‘m maar op je lijstje

Het was zomer toen wij naar Coney Island gingen. Daardoor was het heerlijk vertoeven op de boulevard en op het strand. Dus is het een beetje mooi weer, zet Coney Island dan maar op je lijstje. En je hoeft echt alleen te gaan voor het pret park Luna Park, ook de boulevard en het strand zijn meer dan de moeite waard.

Meer informatie

Luna Park: http://lunaparknyc.com
Coney Island: http://www.coneyisland.com/tourist-information

Dit vind je ook leuk
oudejaarsavond in New York
Lees meer

Oud en Nieuw in New York

Het is zo iets wat je op je bucketlist zou kunnen hebben staan: Oud & Nieuw vieren in…
Apple Store aan 5th Avenue in New York
Lees meer

Apple Stores in New York

Naast New York fan, ben ik een ontzettende Apple Fanboy! Zo zeg ik afspraken af om een keynote…
Times Square
Lees meer

Times Square

Vaak als mensen vragen hoe het is om in New York te lopen, zeg ik dat het net…