Coronavirus in New York

COVID19 of het coronavirus heeft ook zijn weerslag op je (geplande) reis naar New York. Wat kan wel en wat kan niet? Eigenlijk kan ik kort zijn: op dit moment kan even niets, want je komt het land niet in. Als ik jou was zou ik je reis naar New York even uitstellen. Laten we even kijken hoe de situatie momenteel ervoor staat.

NB. Deze pagina is voor het laatst geüpdate op 9 juli 2021

Een negatief reisadvies

Laten we gelijk maar beginnen met de belangrijkste reden waarom je nu niet naar New York kan: je mag er niet in. Er geldt op dit moment een inreisverbod voor personen uit de Schengen-landen. Daar valt Nederland ook onder. Is er al zicht op wanneer dit zal eindigen? Nee, helaas niet. Er is wel een kleine maas in de wet te vinden: als je 14 dagen voordat je naar New York gaat in een ander land bent geweest, die niet valt onder het inreisverbod, dan mag je New York wel in. Denk bijvoorbeeld aan Mexico.

Maar ik heb wel een ESTA gekregen!

Ik snap dat dat verwarrend is. Dus je krijgt wel toestemming om het land in te komen, maar je mag het land niet in. Uh, huh? Het is nog steeds mogelijk om een ESTA aan te vragen en voldoe je aan de eisen, dan krijg je hem ook toegewezen. Helaas is het inreisverbod leidend en ook al heb je een ESTA, kom je uit Nederland, dan mag je de VS momenteel even niet in. En voor de duidelijkheid: het is ook nog steeds mogelijk om een ESTA aan te vragen.

Wat is open en wat is gesloten?

In New York is het grootste gedeelte van de inwoners sowieso 1 keer geprikt. Dus langzamerhand gaat de stad weer helemaal open. Betekent dat geen mondkapjes? Nou, niet overal. Want als jij geen 1,8 meter afstand kan houden, dan moet je nog steeds een mondkapjes dragen. Tenzij je volledig gevaccineerd bent.

OPEN

  • De grote must-sees van New York zijn weer open
  • Winkels
  • Eten en drinken: kan weer binnen en buiten
  • Kappers, tattoo shops, massage salons, nagel salons
  • Musea, casino, bioscoop (op sommige plekken)
  • Parken, stranden, dierentuin, sportscholen
  • Eten en drinken: alles indoors
  • Broadway
  • New York Knicks, Brooklyn Nets, New York Yankees, New York Mets, New York Rangers – allemaal zonder publiek

Effe uitstellen dus

Als je het mij vraagt zou ik je reis naar New York even uitstellen tot alles weer is zoals het hoort te zijn. Dan krijg je ook echt de complete experience die je verwacht van de stad. Tot het zo ver is heb je mooi de tijd om een lijstje te maken met must-sees die je wilt bezoeken of misschien zelfs een lijstje van eettentjes te maken. En voor je het weet mogen we weer naar New York.

Dit vind je ook leuk
reisgidsen New York
Lees meer

Reisgidsen over New York

Als je dan je reis naar New York hebt geboekt, is het tijd voor ultiem voorpret! Dat betekent…