Flatiron Building

De eerste keer dat ik de Flatiron Building zag, was ik eigenlijk helemaal niet op zoek naar dat rechthoekige gebouw. We waren wel bezig met een wandeltocht, maar meer op zoek naar een metrostation dan naar een nieuwe bezienswaardigheid. Toen we op een gegeven moment de kaart gingen controleren om te kijken waar we nu precies waren, zagen we dat we een straat van Flatirion Building vandaan waren.

Het spontaan ontdekken van leuke plekken in de stad heeft toch iets extra’s. Zo ook dit. Opeens sta je voor de flatirion. We liepen er vanaf de zijkant langs, dus dan zie je niet direct de vorm. Maar wel hoe gaat het gebouw is! En als je dan uiteindelijk wel voor het gebouw staat… wauw!

Flatiron Building in New York

Even de feitjes op een rij

Altijd goed om de feitjes op een rij te hebben. Mocht je voor het gebouw staan en even interessant wilt doen, dan zijn dit de dingen die je moet weten. Zo moet je weten dat het gebouw ontworpen is door Daniel Burnham. Dat het gebouw met zjin 93 meter in 1900 de hoogste wolkenkrabber van de stad was. Veel mensen uit de stad gingen dan ook graag richting het dak van het gebouw, waar toen nog een observatie centrum was, om over de stad te kijken. Gedurende de daarop volgende jaren, namen andere gebouwen die functie over. Simpelweg omdat ze hoger waren. Dat betekende trouwens niet dat de Flatiron aan populariteit moest inboeten. De flatiron is een van de meest gebruikte gebouwen op ansichtkaarten. Daarnaast is de complete wijk na het gebouw vernoemd, de flatirion building district.

Waarom heet het gebouw Flatiron?

Die vraag is natuurlijk een redelijke no-brainer. Als je het gebouw ziet, weet je al waarom het zo heet. Toch was het de bedoeling om het gebouw The Fuller Building te gaan noemen, omdat het het hoofdkantoor van The Fuller Construction Company was. Flatiron sloeg direct aan, vanwege de rechthoekige vorm en zo is het gebouw altijd blijven heten.

Flatiron Building in de zomer

Bezoekje waard!

Zo, dat waren wel de feitjes over het gebouw op een rij. Is het een bezoekje waard? Absoluut! Zoals ik al in de inleiding schreef: we zijn meer per toeval tegen het gebouw aangelopen. Het stond niet per se op de planning. Maar persoonlijk vind ik het een van de mooiste gebouwen in New York. De vorm, de gebruikte materialen, het sfeertje om het gebouw heen, het plein voor het gebouw en de zichtlijnen maakt het wat mij betreft absoluut iets wat je op de planning moet hebben staan. Al was het alleen maar voor de gave foto’s die je er kunt maken.

Flatiron aan de muur

En mocht je geen genoeg kunnen krijgen van de Flatiron Building in New York, dan kun je hem ook thuis aan de muur hangen. Daar hoef je niet eens zelf voor naar New York, je gaat gewoon naar de lokale Ikea. Daar hebben ze een gigantische foto of ingelijste afbeelding van de Flatiron die prima zal staan in elk huis. HTTP://WWW.IKEA.COM/NL/NL/CATALOG/PRODUCTS/20114901/. Al moet ik toegeven dat zelf een foto maken nog altijd het leukste is.

Hoe kom ik er?

Metro: N, R naar 23rd Street

Dit vind je ook leuk
Friends Appartement in New York
Lees meer

Friends appartement in New York

Er zijn zoveel series en TV programma’s gemaakt over New York en natuurlijk opgenomen in New York. Friends…
Overzicht van Bryant Park
Lees meer

Bryant Park

Ik moet eerlijk zeggen dat ik nooit wist dat dat specifieke park waar ik regelmatig langs was gelopen…
hop on hop off new york
Lees meer

Hop on Hop off New York

Hop-on Hop-off bussen in New York zijn populair. Niet alleen in het aantal aanbieders (je ziet ze echt…
Grand Central Terminal
Lees meer

Grand Central Terminal

Grand Central Terminal? Heet dat niet Grand Central Station? Nou, sterker nog: beide is prima! Er zijn namelijk…