Grand Central Terminal

Grand Central Terminal? Heet dat niet Grand Central Station? Nou, sterker nog: beide is prima! Er zijn namelijk heel veel benamingen voor Grand Central Terminal in New York. Dat is trouwens wel de officiële naam. Grand Central hoor je ook vaak. Maar we snappen allemaal dat het gaat om dat fantastische station midden in de stad. Maar wat maakt, met 44 perrons en 67 sporen, het grootste station ter wereld zo speciaal?

Grand Central Terminal

Het plafond in de centrale hal

Een van de belangrijkste redenen om naar Grand Central Terminal te gaan is -voor mij- het prachtige plafond in de centrale hal. Dat plafond heeft een prachtig gedecoreerd astronomisch plafond. Je kijkt letterlijk naar de sterrenhemel met bijbehorende sterrenbeelden. Laat je trouwens niet helemaal misleiden, want het is allemaal wel in spiegelbeeld. Dat je het effe weet. Misschien nog wel erger: ze wisten eerst helemaal niet dat dat prachtige werk op het plafond er zat. Dit kwam tevoorschijn tijdens een van de vele restauraties die het station in de loop van de jaren heeft ondergaan. Het zat verstopt onder een dikke laag aanslag die zich in de loop van de jaren had opgebouwd.

Grand Central Terminal Centrale Hal

Mocht je door Grand Central lopen en je ziet mensen in een hoekje staan, letterlijk tegen de muur aan fluisteren, dan is dat heel normaal. Vlak voor de ingang van The Oyster Bar bevind zicht de gallery, waarbij de bogen in het plafond van keramiek zijn. Dat zorgt voor een mysteries akoestiek. Ga je diagonaal van elkaar tegen zo’n boog staan en fluister je iets, dan ontvangt de persoon aan de overkant die luid en duidelijk. Nou, als iets een leuke party-trick is, dan is het dit wel! Daarom zie je ook regelmatig (en soms zelfs met een rij aan wachtende mensen) toeristen in de hoek staan om dit uit te proberen.

Oyster Bar whisper gallery

Genoeg te doen!

Uiteraard blijft Grand Central Terminal gewoon een station, waar vandaan treinen en metro’s vertrekken. Voor veel New Yorkers dus ook gewoon een verplichting tijdens hun reis naar werk. Maar voor ons als toerist is Grand Central ook gewoon een plek om veel te zien en te ontdekken. Ik schreef natuurlijk al op het plafond wat je bekeken moet hebben en de fluister galerij, maar eigenlijk is het complete gebouw een architecten huzarenstukje. Een prachtige plek om rond te lopen en foto’s te maken. Daarnaast ook een prima plek om een hapje te eten, want er is beneden een complete Dining Concourse te vinden. Daar vind je alles van een Shake Shack tot aan Magnolia Bakery. En natuurlijk alles wat daar tussen in past. Daarnaast is er ook een grote Apple Store in de centrale hal te vinden, als je even WiFi nodig hebt bijvoorbeeld.

En als je dan toch in de centrale hal loopt, dan kun je direct: de klok in de centrale hal. Dit is het ontmoetingspunt voor veel reizigers en het herkenningspunt voor veel toeristen. De klok met 4 wijzerplaten is misschien nog wel bekender dan Grand Central zelf! Een absoluut foto moment. En wil je een hele mooie timelaps maken, dan loop je even een van de trappen op aan beide kanten van de centrale hal. Als je je telefoon of camera op de balustrade legt krijg je een perfecte foto of timelaps.

Dit vind je ook leuk
Schaatsen in Central Park New York
Lees meer

Schaatsen in New York

Er was een ding dat boven aan mijn New York must-do lijst stond. Schaatsen in Manhattan! Echt waar,…
Lees meer

Please Don’t Tell

Stel dat je met je vriendinnetje op vakantie gaat naar New York en je wilt haar verrassen met…