High Line Park

Ik hou van boeken kopen over New York en dan het liefst met een hele mooie cover. Hoe mooier de foto’s, hoe beter. Het hoeft niet eens hele treffende informatie te bevatten, als de platen maar mooi zijn.

Beetje oppervlakkig natuurlijk, maar ik kan enorm enthousiast worden van dat soort dingen. Zo was ik in 2009 ook wat op bol.com aan het snuffelen toen ik “Ride With Me NYC” tegen kwam. Helaas is het boek uitverkocht en slechts op enkele plekken nog te verkrijgen. Prachtboek, geschreven door Roos Stallinga en haar liefde voor fietsen door New York (je moet het maar durven). Mooie foto’s afgewisseld met fietsroutes die ze heeft getekend op een kaart. Ik hou daar van! Deze post gaat niet over dat boek, dat ga ik een andere keer doen. Het gaat hier over een hoofdstuk dat mij enorm aansprak, het hoofdstuk ‘High Line Park’.

The High Line in New York

Historie The High Line

De High Line is gebouwd in 1930, om de gevaarlijke situatie die goederentreinen veroorzaakten in The Meatpacking district te verbeteren. Voor 1930 waren er veel ongelukken met voetgangers en de goederentreinen. Op een gegeven moment reed er een man te paard voor de trein op, om mensen te waarschuwen dat de trein er aan kwam. In 1930 werden de treinen letterlijk omhoog getild. Door dit verhoogde spoor en konden de goederentreinen weer veilig hun artikelen afleveren in The Meatpacking. In 1980 werd het spoor en High Line gesloten, waardoor het verlaten spoor er eenzaam bij lag op grote hoogte.

Omdat het spoor tussen de gebouwen in New York doorloopt, was het na 1980 een prachtige plek om stiekem overdag en ‘snachts rond te wandelen. Stiekem, omdat High Line eigenlijk rijp was voor de sloop. Iets waar een stokje voor werd gestoken in 1999. Twee vrienden, Joshua David en Robert Hammond richten een organisatie op om The High Line te redden van sloop en er een openbare plek van te maken. En dat is gelukt! Samen met onze eigen Piet Oudolf is High Line Park een plek geworden om heerlijk te wandelen en te genieten van de stad, met de ouderwetse sfeer die spoor heeft behouden.

Wandelen, zitten, eten, drinken, kijken

Het High Line Park van nu is echt een trekpleister geworden. In de zomer kun je er heerlijk zitten en genieten van een rust die je maar weinig vind in The City That Never Sleeps. Even tot rust komen met een drankje of een ijsje op een van de vele plekken waar je kunt zitten is een aanrader. Ze hebben op verschillende plekken langs de route houten tribunes gebouwd, waar vandaan je heerlijk kan relaxen en de stad kunt bekijken. In de zomer is het ook een plek waar New Yorkers is hun pauze een broodje eten en bijkletsen met vrienden of vriendinnen. In de winter is een wandeling in High Line Park ook zeker een aanrader. Je moet jezelf alleen wel even goed inpakken!

De complete route van voor naar achter loop je in ongeveer een half uur/drie kwartier, maar als je ook echt alles wilt bekijken en er van wilt genieten, ben je langer bezig. Maar je bent dan ook op een van de leukste plekken in de stad: Chelsea en Meatpacking. Daar wil je ook wel even de tijd voor nemen. Handig om bijvoorbeeld samen te plannen met een bezoekje aan Chelsea Market en Greenwich Village. Lopend is dat prima te doen.

Ondanks dat het steeds meer een toeristische trekpleister wordt, kan ik het niet laten om elke keer dat ik in New York ben, even een korte wandeling te maken in het park. Het heeft dan ook een aantrekkingskracht. De mooie gebouwen, de mensen, de sfeer, dat moet je op deze unieke manier meemaken!

High Line Park van boven bekeken

Adres:
Er zijn verschillende plaatsen waar je omhoog kunt om bij High Line Park te komen. Wij nemen altijd de opgang bij 14th street. Makkelijk te vinden, want je ziet High Line Park al in de verte en je loopt door een prachtige straat in de Meatpacking tegenaan. In het verlengde van de gave Apple Store. Niet te missen!

Website: HTTP://WWW.THEHIGHLINE.ORG

Hoe kom ik daar?
Metro: de blauwe A, C of E trein stopt bij 14th street. Rechtdoor lopen naar het kruispunt en je ziet High Line al in de verte. Als je het hele traject wilt lopen, start je bij Ganzevoort Street.

Taxi: vraag de chauffeur je af te zetten bij de 14th entrance van High Line Park. Hij zal je bij de trap naar boven afzetten.

Dit vind je ook leuk
Lees meer

Staten Island Ferry

Een echte must-see voor een hoop mensen is The Statue of Liberty. Iconisch voor New York. Je kunt…
Times Square
Lees meer

Times Square

Vaak als mensen vragen hoe het is om in New York te lopen, zeg ik dat het net…