Hoe zit het met fooi geven in New York

Het is altijd weer een ongemakkelijk moment als de rekening op tafel komt of wanneer je staat af te rekenen in een restaurant. Je hebt lekker gegeten, de bediening was vriendelijk, de kok heeft een aanpassing gedaan in het gerecht, een extraatje is vaak op z’n plaats. Maar hoe groot is dit extraatje? Meestal is dit een gevoelskwestie. Toch is het belangrijk voldoende fooi te geven. Na zelf in de horeca te hebben gewerkt weet ik dat zo’n fooi soms een belangrijk deel van het salaris is.

Het zit het met fooi geven

De rekening en fooi

Stel je bent lekker uit eten geweest in New York. De avond was een succes, je vraagt om de rekening en de serveerster legt een leren mapje op je tafel. In Amerika krijg je namelijk vaak de rekening in een langwerpig leren mapje. Betaal je met je CREDITCARDS? Dan steek je deze in een speciaal plastic vakje in dat mapje, zodat hij een klein stukje uitsteekt. De serveerster komt langs, neemt het complete mapje mee en komt later terug en legt opnieuw het mapje bij je neer. Er zitten dan twee bonnetjes in. Eentje om zelf te bewaren en eentje om je handtekening op te zetten, zodat je ook daadwerkelijk hebt betaald. Op de bon staat meestal een stippellijn waar je de fooi neer kunt zetten.

En dan komt dat moment. Wat betaal je nou aan fooi? In Nederland kom je nog wel weg zonder fooi te betalen, maar in New York is dat echt not-done. Bedienend personeel verdiend vaak weinig en een belangrijk deel van hun salaris wordt bepaald door de fooi. Het is daarom ook gebruikelijk om ongeveer 15% fooi te geven. Handig om even een fooi-app op je telefoon te installeren voordat je naar New York gaat ;). Wil je het echt netjes doen, dan geef je 20% fooi. Betaal je met creditcard, dan zet je de fooi op de bon, handtekening eronder en je kunt gaan. Het kan ook zijn dat je ergens een cocktail haalt aan de bar. Dan kun je prima een briefje van 1 dollar bijleggen. Dat is een prima fooi. Er zijn ook genoeg restaurants waar de fooi al bij het totaal wordt opgeteld. Ze zetten het voor je op de bon onder Gratuity, dus controleer dit goed. Wij hadden geen idee dat “Gratuity” fooi betekende en hebben we de eerste keer in New York dan ook vaak dubbel extra fooi gegeven.

Fooi in de taxi

Ook goed om te weten: zelfs in de taxi is een fooi gebruikelijk. Doe je dat niet, dan kun je zomaar een boze taxichauffeur hebben. Ik had er eentje tijdens mijn eerste reis naar New York: We reden richting de vertrekhal van JFK, betaalde keurig 50 dollar voor ons ritje en deden daar onze laatste losse dollarbiljetten en centen bij. Netjes toch? Nee dus, de taxi chauffeur ging helemaal uit zijn dak, want hij vond dat we minimaal 10 dollar moesten geven. Vervolgens kregen we het emotionele verhaal van zijn slechte leven te horen en de dagen dat hij amper de huur van de taxi kon betalen. Brave burgers en toeristen die we waren, gaven we hem nog een briefje van 10 erbij, waardoor we eigenlijk veel te veel hebben betaald.

Kan het ook anders? Jazeker. Tijdens ons laatste reisje naar New York, logeerden we in het Yotel New York. Prima hotel, waar voor de deur regelmatig taxi’s staan te wachten zodat je snel op de luchthaven bent. Op de laatste dag brachten we onze bagage naar de conciërge, zodat wij nog even de laatste dag konden genieten in de stad. De concierges van Yotel helpen je ook bij het regelen van een taxi. Wij wilden graag rond 18.00 uur worden opgepikt. Volgens de conciërge werd dat lastig, omdat veel taxi’s niet naar JFK willen rijden in de spits. Ze zijn dan te lang onderweg en verdienen te weinig. Ik moet zeggen dat ik het verhaal niet heel geloofwaardig vond. Dat werd nog erger toen hij zei dat ze zelf wel taxi’s hadden. Was 10 dollar duurder, maar zeker beter. We hadden geen zin in gezeur, dus zeiden ja.

Prive Chauffeur in New York

Toen we op het afgesproken tijdstip bij het hotel waren, stond er een gigantisch Cadillac Escalade voor ons klaar. Compleet met geblindeerde ramen, leren stoelen en chauffeur keurig in pak. Dat was die 10 dollar wel extra meer dan waard! Terwijl we bijna geruisloos door New York reden, voelde we ons als filmsterren. De chauffeur vertelde ons gedurende rit dat hij een andere route ging nemen om file te omzeilen. Hij vertelde nog dat we keurig op tijd zouden zijn en dat we ons geen zorgen hoefde te maken. In zo’n auto? Wat denk je zelf! 20 minuten sneller dan verwacht, stonden we voor de deur bij JFK. Ik gaf hem de laatste dollars uit mijn zak en ik heb nog nooit iemand zo dankbaar gezien. Hij zei ook nog: “Dit is echt niet nodig, maar wel heel erg bedankt!”. Kijk, ook dat in New York.

Creditcard of cash

Met het oog op fooi geven, vind ik het altijd een fijn gevoel vond om wat contant geld bij me te hebben. Je weet maar nooit in wat voor situatie je terecht kom gedurende je eerste reis naar de andere kant van de wereld. Gewoon wat kleingeld bij de hand, want veel contant geld meenemen is echt onnodig. Het geeft je misschien een onveilig gevoel en je kunt prima pinnen bij een ATM. Wil je echt gemakkelijk betalen, NEEM DAN JE CREDITCARD MEE. Je kunt daar overal mee betalen. Van taxi tot restaurant. Voor gemak een absolute aanrader! Check trouwens wel even voordat je de taxi ingaat of het apparaat ook echt werkt. Voorkomt vervelende situaties als je op plaats van bestemming bent ;).

Dit vind je ook leuk