Hudson Yards Vessel in New York

Ik weet nog goed dat ik -weer eens- over Highline Park liep en ergens bij Hudson Yards zag dat ze aan iets heel raars aan het bouwen waren. Het leek op dat moment op een scene uit een slechte sci-fi film. Wat natuurlijk zo maar had gekund, want het is New York en daar nemen ze genoeg films op. Nee, ze waren aan het bouwen aan The Vessel. Dat wist ik toen nog niet, maar sinds 2019 is hij officieel open. En dit nieuwe gebouw mag absoluut op je must-see lijst gezet worden!

Vessel krijgt nog een andere naam

Voor nu heet het gebouw “Vessel”, maar het gaat nog een officiële naam krijgen. Dit is even de tijdelijke naam. Het publiek mag de officiële naam gaan bepalen, maar die is op dit moment nog niet bekend. Dus, voor nu: Vessel! Wij waren er in het vroege voorjaar met een voorjaarszon. Omdat de buitenkant van het gebouw van koper lijkt te zijn, weerspiegelt zowel de zon als de complete omgeving in het gebouw. Je kunt er echt uren naar zitten (of staan) kijken. Maar wat is het gebouw nou echt? Kunstwerk? Gebouw? Ik heb geen idee! Het lijkt ook op een enorme vaas! De foto’s doen het gebouw niet echt goed recht. Je moet het een keertje in het echt bekeken hebben. Thomas Heatherwick, de ontwerper van The Vessel, vindt het een interactief kunstwerk. Zullen we hem dan maar geloven?

Vessel Hudsons Yard in New York
Vessel van binnen met trappen
Vessel New York vanaf een van de plateaus gezien

Naar binnen met een kaartje

Na ongeveer 1000 foto’s buiten gemaakt te hebben van ongeveer elke hoek die we konden vinden, moesten we natuurlijk ook The Vessel van binnen bekijken. Enthousiast liep ik op de opening af, tot ik tegen werd gehouden door een meneer met een bordje op zijn jas “The Vessel”. Ah, hij wist hier meer van. Ik mocht niet zomaar naar binnen, daar had ik een kaartje voor nodig. Vlak naast The Vessel, staat een gebouw waar je tickets kan halen. Gelukkig zijn ze gratis! Wij waren er toen het gebouw nog maar net geopend was, dus heel druk was het niet. Misschien is dat ondertussen anders, dus verstandig om vast van te voren je gratis tickets te fixen. https://www.hudsonyardsnewyork.com/discover/vessel

Lekker stukje traplopen

Had ik al gezegd dat The Vessel vooral uit trappen bestond? 154 trappen in totaal en maar liefst 2500 treden, met 80 plateaus. Elk plateau geeft weer een ander uitzicht over de stad en van het gebouw zelf. Het is de klim meer dan waard! Ben je iets slechter ter been en wil je toch graag helemaal bovenop het gebouw kijken, dan is er gelukkig ook nog een lift. Eentje van glas, dus ook de rit naar boven is behoorlijk spectaculair!

Van boven naar beneden gekeken in Vessel New York

Tip voor een hele toffe foto!

Uiteraard is Hudson Yards Vessel echt een fotomoment. Van binnen en van uit buiten. Van buiten lijkt het op echt van alles. Van vaas tot honinggraat. Van binnen lijkt het een schilderij van Escher, waarbij alles met elkaar verbonden is en overal mensen lopen en lijken te verdwijnen.

Een van de meest gemaakte foto’s is eentje van helemaal beneden naar boven. Je kunt een groothoek foto maken – met een selftimer – waarbij je de foto in het midden van de Vessel legt en dan maak je een liggende foto van beneden naar boven. Kleine waarschuwing: je bent niet de enige die die foto wil maken, dus de kans dat je even in de rij moet staan is groot. Maar gelukkig kunnen er wel wat camera’s naast elkaar liggen om deze foto te maken. Daarnaast heb je dan wel een echt uniek beeld! Eerlijk is eerlijk: ik wilde er niet voor in de rij staan, dus ik heb hem niet gemaakt. Plus, ik had al 7 miljoen foto’s van de binnen en buitenkant gemaakt, het was prima zo.

Hudson Yards

The Vessel staat in een van de nieuwste gebieden van New York: Hudson Yards. The Vessel is direct te bereiken via High Line Park. Heb je genoeg van het sightseeing gedeelte? Dan kun je nog altijd even lekker shoppen in het Hudson Yards shopping center. Een gigantisch winkelcentrum, direct naast The Vessel. Ben je niet van het shoppen? Dan misschien snel even gebruik maken van het toilet en een heerlijke koffie halen bij Blue Bottle. Die zitten op de eerste verdieping.

The Vessel is een must-see

Als je het mij vraagt zou ik The Vessel absoluut op je lijstje zetten van must-sees in New York. Omdat het zo lekker te combineren is met een wandeling over High Line Park, is dit heel goed te plannen. En na ongeveer een half uurtje heb je het waarschijnlijk wel gezien. Wacht je op dat perfecte fotomoment, dan is een uurtje hier voor uittrekken wel aan te bevelen.

Dit vind je ook leuk
Roosevelt Tram
Lees meer

Roosevelt Tram

Ik heb hoogtevrees. Niet handig als je naar New York wilt, want dan reis uiteraard niet over de…
Flatiron Building in New York
Lees meer

Flatiron Building

De eerste keer dat ik de Flatiron Building zag, was ik eigenlijk helemaal niet op zoek naar dat…
Chrysler Building in New York
Lees meer

Chrysler Building

Sommige gebouwen herken je uit duizenden. Zo is het ook met de Chrysler Building in New York. Zijn…