Oud en Nieuw in New York

Het is zo iets wat je op je bucketlist zou kunnen hebben staan: Oud & Nieuw vieren in New York. Ik eigenlijk ook en daarom, in een opwelling, besloot ik samen met een vriend dat we het oud & nieuw van 2015/2016 zouden gaan vieren in New York!

Kaarten voor Times Square

We gingen nog het meest gewoon om in New York te zijn en Oud & Nieuw was een leuke bijkomstigheid ;). Daarom hadden we ons ook net iets te weinig voorbereid. We wisten dat je kaarten moest hebben om op Times Square naar de “Ball Drop” te kijken. De Ball Drop is “het moment”. Valt de bal, dan is het nieuwe jaar begonnen. De bal hangt er altijd, dus welk moment je van het jaar ook komt, die kun je altijd zien.

oudejaarsavond in New York

Kaarten kopen voor dit evenement is enorm duur en je bent verplicht om de hele avond in je aangewezen vak te blijven staan. En wat wij er van gehoord hadden is het verstandig om al heel vroeg (ergens in de middag) je plekje te zoeken. Dat vonden we zonde van de tijd, dus dat hebben we niet gedaan.

Op de bonnefooi

Na een koud dagje in de stad te hebben rondgewandeld, gingen we heel even terug naar de hotelkamer voor een klein dutje, zodat we fris en fruitig het nieuwe jaar konden inluiden. Rond een uurtje of 22:30u gingen we het hotel uit en zouden we het allemaal gaan aanschouwen vanaf Bryant Park. Wat we even waren vergeten was dat 8th, 7th en 6th avenue voor een behoorlijk stuk was afgesloten. De korte route, langs 42nd Street, was niet meer te doen. Na een flinke omweg, kwamen we rond 23:00u eindelijk bij Bryant Park. “Lekker rustig!”, riep ik nog. Ja, logisch. Want Bryant Park was afgesloten voor een privé feestje. Daar ging ons goeie idee.

Oud & Nieuw vanaf Broadway

Ons nieuwe plan was om zo dicht mogelijk bij Times Square te komen. Met al die politie een onmogelijke opgave, want er werd streng gecontroleerd op kaarten. Op een gegeven moment kwamen we bij een versperring, waar het heel druk was en iedereen aan het drukken was. De politie had maar moeite om iedereen in de juiste banen te leiden. Voor we het wisten zaten ook wij in het geduw en twee tellen later stonden we aan de andere kant van het hek. Zonder na te denken liepen we snel Broadway af, zo dicht mogelijk naar Times Square.

Oud en Nieuw in New York
(Ik samen met Marcel vanaf Broadway kijkende naar The Ball Drop)

We stonden aan de achterkant van The Ball, tussen 40th en 39th street, maar hadden een prima uitzicht! Broadway was gezellig druk met allemaal New Yorkers die al een tijdje op staat zaten. Sommige waren aan het barbecuen, sommigen hadden TV’s mee en iedereen was klaar voor het nieuwe jaar. Met nog 10 minuten op de klok hadden we een perfect uitzicht op het nieuwe jaar.

Vuurwerk en klaar

Om 00:00uur zagen we het vuurwerk vanaf Times Square en wensten we elkaar en iedereen om ons heen een gelukkig nieuw jaar. En waar ik eigenlijk een heel groot feest had verwacht, was iedereen na 10 minuten weer heel druk bezig met opruimen. Sterker nog: na 15 minuten was bijna iedereen alweer richting huis (of op weg naar een feestje). Een beetje verrast liepen we terug naar ons hotel, waar het feest in volle gang was. Moe, maar toch voldaan ploften we om 01:00u in ons bedje. Het was duidelijk: wil je Oud & Nieuw vieren in New York? Dan koop je kaartjes voor een van de vele feesten. Daar gebeurd het.

Times Square Ball Drop

Vuurwerk kijken?

Wil je echt vuurwerk zien? Dan is het verstandig om richting Down Town te gaan, waar je uitzicht hebt op het Vrijheidsbeeld. Daar zie je het meeste vuurwerk de lucht in gaan. Wat ook leuk is om te doen: ga op tijd naar de Brooklyn Bridge en vervolgens naar Brooklyn Bridge Park aan de andere kant van de brug. Vanaf daar kijk je op Manhattan en zie je het vuurwerk boven de complete stad.

Nieuwjaarsdag in New York

En dan wordt je wakker op 1 januari. Een nieuw jaar in New York! Maar wat ga je dan doen? Nou, eigenlijk alles waar je zin in hebt! De winkels zijn bijvoorbeeld gewoon open, dus shoppen is een mogelijkheid. Je kunt ook lekker -met de rest van de New Yorkers- gaan brunchen. Vele restaurants hebben nieuwjaars-brunches voor je klaar staan. Want laten we eerlijk zijn: 1 januari is de dag dat je net even iets later mag op staan. Zelfs in new York ;).

Dit vind je ook leuk
hop on hop off new york
Lees meer

Hop on Hop off New York

Hop-on Hop-off bussen in New York zijn populair. Niet alleen in het aantal aanbieders (je ziet ze echt…
Schaatsen in Central Park New York
Lees meer

Schaatsen in New York

Er was een ding dat boven aan mijn New York must-do lijst stond. Schaatsen in Manhattan! Echt waar,…
East River Ferry New York
Lees meer

East River Ferry

Het was in de zomer dat ik in New York was. En het plan was duidelijk: eindelijk een…